
Forstå Blackstone-aftalen
De seneste nyheder har været spækket med ”Blackstone”, ”Blackstone-aftalen”, ”Lejemarkedet”, ”Andelsboligmarkedet” – men de færreste af os hvad reelt hvad der og sket og hvad det betyder for os. Vi har derfor taget os tiden til at undersøge Blackstone-aftalen og hvad den kommer til at have betydning for dig som borger og dansker.
Hvad er Blackstone?
Blackstone er en udenlandsk kapitalfond der investerer i blandt andet boligmarkedet, såkaldte boligspekulanter. Og disse har længe set Danmark som værende et utroligt attraktivt sted at investere i boligmarkedet grundet den høje husleje, de høje indtægter og de lukrative forhold.
Tidligere har det været muligt for boligspekulanter at købe sig ind i en andelsforening eller en lejeforening og lave nye vvs-installationer for så at hæve lejen med flere tusinde kroner om måneden – en utrolig lukrativ aftale for spekulanten – noget mindre lukrativ for beboerne.
Andelsboligmarkedet
Andelsboliger er et gammelt koncept som er yderst sjældent verden over. I Danmark er vi stolte af dette koncept, da det ligesom vores velfærd er et fænomen, som alle kan benytte sig af.
Meningen med andelsboligmarkedet var at arbejderne også kunne finde en og eje en lejlighed, i stedet for at være tvunget til at bo til leje. Andelsboligen virker sådan, at man køber sig ind i en forening som bestyrer sin ejendom, så i teorien køber man 50% af sin lejlighed, mens forening ejer de sidste 50%.
Dette er som regel langt billigere end at købe en ejerbolig og derved er det nemmere tilgængeligt for studerende, lavt lønnede og andre der interesseret i konceptet.
I dag ses det at flere og flere andelsboligejere nyder fællesskabet i foreningen. Og bruger denne forening til at skabe relationer og netværk. Nogle foreninger benytter sig sågar af teamcoaching for at knytte bånd og derved højne alles lyst til at arbejde sammen om at skabe den bedste andelsforening.
Blackstone-aftalen
Blackstone-aftalen er et politisk tiltag, som skal stoppe boligspekulanter i at udnytte den danske lovgivning indenfor andelsboliger og lejeboliger. Dette sker via at der indføres en karensperiode, som betyder at hvis en spekulant investere i en forening, skal der som minimum gå 5 år før ny lejefastsættelse må ske. Derudover kan den nye husleje aldrig stige med mere end 10% i forhold til den tidligere leje.
Alt i alt er det et super tiltag for andelsboligejere – dog ikke så meget for folk, der tænker at købe andelsbolig nu, da dette tiltag vil stoppe den eksplosive vækst i værdien af en andelsbolig.